Ja, mina kära kamrater, nu är det bevisat att även den förfärliga jakten på profit försämrat våra grönsaker. "Grönsaker och frukt vattnas ur på grund av odlarnas vinstbegär" - studien från Austin, Texas, kan vidare konstatera att även om vitamin- och mineralhalten sjunkit drastiskt de senaste 50 åren (mellan 38 och 6 procent) så har det ämne som gör morötterna "snyggare" för ögat ökat. Detta kära kamrater, visar ännu en gång hur vi som SSUare och Socialdemokrater måste fortsätta kampen mot marknadsekonomin och kapitalismen, som gynnar ett kortsiktigt tänkande.
Som ett direkt exempel kan nämnas att man idag måste äta fyra morötter för att få i sig lika mycket som en morot gav 1940.
Men inte nog med detta, utan järnhalten i kött har minskat med 47% sedan 1940, och järnhalten i mjölk med 60%(!).
Slutsatsen är rätt enkel, den ökade pressen på att producera varor som ger högre avkastning har lett till att mer stärkelse och protein har tillkommit, men samtidigt har de livsnödvändiga mineralerna minskat. Som SSUare måste vi se detta som ett varningens tecken, och ännu ett bevis hur ohållbar marknadsekonomin är i ett längre perspektiv.
Vidare läsning:
SvD: Frukt och grönt har vattnats ur
Socialistiska hälsningar/ Björn
20 maj 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)




2 kommentarer:
jaha, är mer morrötter då din sossejävel!
Detta beror väl helt på hur man odlar morötterna/mjölken, vilket förstås leder oss till slutsatsen att billiga morötter är skräp, samt att det är nyttigt med morotsland och grönsaksmarknader, vilkas nyttjande främjas minst lika bra av marknadsekonomi som av socialistisk dito. Våra morötter är inte sämre nu än då, deras komplement har tillkommit, och det är mindre nyttigt.
Skicka en kommentar